Vita de vie. Sisteme de sustinere si palisare. Sustinerea vitei de vie

sisteme de sustinere sustinere si palisaresustinerea vitei de vie sistem de sustinere vita de vie

Realizarea sistemului de sustinere in VITICULTURA.

Sustinerea vitei de vie se face cu suporti artificiali: araci, spalieri de diferite tipuri sau materiale. Spalierii cinstituie mijlocul de sustinere cu mare raspindire in trecut in cultura vitei de vie. Din punct de vedere economic nu este rentabil datorita durabilitatii lor reduse. Un alt dezavantaj este reprezentat de faptul ca nu permite o distribuire rationala a coardelor in spatiu. In general se recomanda folosirea spalierului cu sarme duble, de o parte si de alta a stalpilor, pentru a usura operatia de palisare a lastarilor in cursul perioadei de vegetatie (acestia autosustinindu-se cu ajutorul carceilor). Sistemul de sustinere se realizeaza mecanizat, cu ajutorul masinii de plantat stalpi, asigurandu-se o eficienta si calitate maxima.

Sustinerea si Palisarea Plantatiilor Viticole

"...indiferent ca suntem viticultori profesionisti sau cultivatori pasionati, integrarea tehnologiilor moderne in ecosistemul
viticol optimizeaza randamentul productiv... indiferent de varietatea soiului de vita de vie si de conditiile climaterice..."

Pe parcursul istoric al viticulturii, in functie de conditiile climaterice si de evolutia soiurilor, de la cultura fara sprijin (taratoare), la autosustinere si apoi la cea intinsa pe suporti (naturali sau artificiali), mijloacele de sustinere ale vitei de vie au cunoscut o mare diversitate. Exploatarea actuala a culturilor viticole necesita un sistem solid de palisare care sa suporte greutatea crescanda a plantelor in procesul lor de maturizare, sa sustina permanent vegetatia si sa expuna fructele la actiunea luminii solare. Se obtin astfel plantatii viticole viguroase, uniforme, sanatoase, productive, longevive.

Un SISTEM COMPLET DE SUSTINERE SI PALISARE eficent trebuie sa confere urmatoarele:

sistem de sustinere vita de vie sisteme de sustineresustinerea vitei de vie sustinere si palisare

SISTEMUL DE SUSTINERE este destinat in special culturilor viticole, intruneste toate aceste calitati si in plus, aduce un aport de siguranta, prin experienta producatorului in domeniu. Se monteaza in timp scurt, iar interventiile la segmentele deteriorate se executa rapid, facil si economic. Design-ul inovator si calitatea materiei prime (otel zincat), confera sistemului un comportament optim in exploatare, compatibilitate cu solul, durabilitate in timp si rezistenta la intemperiile vremii (vant, zapada abundenta, ploi, seceta, grindina, inghet, temperaturi extreme etc).
Sistemul de palisare poate fi utilizat si in alte sectoare ale agriculturii, cum ar fi la sustinerea mai multor soiuri de legume (mai ales in cultura fortata), ramuri de pomi sau arbusti fructiferi, la delimitarea aleilor cu pereti verticali de verdeata, plante agatatoare, tufe de flori si in culturi de kiwi, mure, hamei etc.

Plantatia viticola este o investitie pe termen lung, putand fi exploatata eficient timp de 30-35 de ani. Printre factorii care contribuie la prelungirea longevitatii podgoriilor si, totodata, la cresterea calitatii si cantitatii recoltei, se numara si tehnica de sustinere si palisare.
Sistemul de sustinere si palisare, confera robustete si stabilitate culturii viticole, pe parcursul anului, chiar si in conditii meteorologice precare, prin buna sprijinire a plantelor, ramurilor cu frunze, flori si fructe. Aplicarea acestei metode in cresterea vitei de vie, cultivata astazi intr-un numar mare de soiuri si de varietati, aduce viticultorilor usurinta si control in exploatare.

A. Structura de rezistenta :
1.- stalp de capat;
2. - stalp intermediar ;
3. - stalp tutore;

B. Reteaua de intindere :
4. - sarma portanta;
5. - sarma intermediara
6. - sarma superioara
7. - sarma de ancorare.

Structura de rezistenta reprezinta cadrul intre care se amenajeaza, prin intindere etajata (orizontala si paralela), reteaua de fire pe care se va sprijini vita de vie in procesul ei de vegetatie. Stalpii metalici ai sistemului sunt realizati din profile de otel zincat DX 51 D (250-375 gZN/mp), adica intre 17~20 ìm, care prezinta urmatoarele caracteristici tehnice:

Stalpii de Capat (SCAP) marginesc extremitatile fiecarui rand pentru a oferi robustetea si stabilitatea plantatiei, posibilitatea aranjarii retelei de fire la o capacitate optima de tensionare si diminuarea interventiilor in zona firelor. Fabricati din lemn de esenta tare (salcam, stejar, fag, mesteacan), stalpii de capat sunt tratati cu substante antiseptice pentru a stopa procesul de putrefactie si atacul insectelor sau fungilor. La plantare, se recomanda ca dimensiunile stalpilor de capat (h= 300 cm, ø= 8-10cm) sa corespunda caracteristicilor soiurilor viticole si conditiilor climaterice. Respectarea adancimii (100cm) si fixarea in beton a stalpilor de capat, vor preveni ulterioarele devieri de la pozitia initiala, iar sistemul de palisare va beneficia de ancorare generala.

Stalpii Intermediari (SINT) sunt cei intre care se face intinderea propriu-zisa a firelor de sarma. Traiectoria si uniformitatea randurilor se stabileste prin plantarea stalpilor intermediari la distante (500-600cm) si adancimi (50-70cm) conforme cotelor proiectate. Distanta intre randuri (180-250cm) variaza in functie de soiurile viticole si conditiile climaterice. Stalpii intermediari sunt fabricati prin profilare din tabla de otel zincat (grosimea de 1.5 mm) si prevazuti pe fiecare unitate, cu pasaje de trecere (de tip “Autolock”) pentru firele de sarma.
Sunt disponibile doua tipuri de stalpi intermediari, la care dimensiunile profilului de tabla zincata sunt 58mm x 41mm x 1,5mm, iar inaltimea de 250-270cm:

Stalpii Tutori (TTR) sunt elementele metalice care ghideaza lastarii tineri in perioada de crestere, pana la inaltimea de trecere catre stalpii intermediari, prin prindere (legare). Pentru eficienta plantarii puietilor, se recomanda instalarea tutorilor (h=110-120cm) la distante (80-100cm) si adancimi (10-20cm) conforme cotelor proiectate. Stalpii tutori sunt fabricati din profile de tabla zincata (20mm x 28,7mm x 20mm) sau din profile rotunde de otel zincat (ø= 6mm sau 8mm) si disponibili in urmatoarele patru variante:
A.3.1. Tutori tip C28 ( TTR-C28) fabricati prin profilare din
tabla de otel zincat cu grosimea de 1,00 mm;
A.3.2. Tutore tip U9 (TTR-U9) fabricati prin profilare din
tabla de otel zincat cu grosimea de 0,60 mm;
A.3.3. Tutore tip ø6 (TTR-D6) fabricati din profil rotund de
otel zincat de 6 mm;
A.3.4. Tutore tip ø8 (TTR-D8) fabricati din profil rotund de
otel zincat de 8 mm.

Reteaua de intindere a sistemului de palisare, formata din mai multe randuri de fire de sarma, dispuse etajat si in plan paralel cu solul, este valorificata pe parcursul maturizarii plantelor, folosind la: sustinerea butusilor de vie, legarea lastarilor, dirijarea coardelor, sprijinirea peretelui de frunze, recoltarea strugurilor cu foarfece de recoltat. Sistemul de palisare propune multiple variante de intindere, la care se folosesc fire de sarma din otel zincat, protejate prin galvanizare.
Firele de sarma sunt disponibile in role (colaci) cu dimensiuni calibrate si greutati prestabilite si se comercializeaza la baloti, protejati la exterior printr-o
folie de polietilena reciclabila.

 

AMPELOS INTERVIN - Sisteme de sustinere vita de vie - Sistem de sustinere vita de vie - Sisteme de palisare vita de vie - Sistem de palisare vita de vie - Sustinerea si Palisarea Vitei de Vie Home | sisteme de sustinere | sustinere si palisare | sustinerea vitei de vie | sistem de sustinere vita de vie

© Copyright 2012 AMPELOS INTERVIN - Sisteme de sustinere vita de vie - Sistem de sustinere vita de vie - Sisteme de palisare vita de vie - Sistem de palisare vita de vie - Sustinerea si Palisarea Vitei de Vie
Echipamente de Lucru | echipamente de protectie | CV Online | Anunturi | Traduceri Autorizate | Fotografii de nunta